aug. 26, 2021 / in PR / by Geneviève Muya

Wat datagedreven PR en social listening kunnen betekenen voor jouw merk

In hoeverre speelt data een rol bij merkbeheer en reputatie? En waarom zouden PR-professionals zich zorgen moeten maken? Branche-experts Jay Webster, Chief Product Officer bij Cision en Michelle Vangel, Global VP Strategy & Insights bij Brandwatch, leggen uit wat de kracht van data is om jou te helpen je merk en je doelgroep beter te begrijpen. Ook gaan zij in op social listening als essentieel PR-instrument.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom merken de juiste middelen nodig hebben om succes te meten in een datagestuurde wereld.

Het is noodzakelijk om PR-professionals harde feiten te leveren

Analytics kan iedereen in onze branche helpen bij het uitvoeren van hun werk. Elke organisatie meet direct de ROI van bepaalde inspanningen. Maar om het naar een hoger niveau te tillen en je doelgroep echt te begrijpen, heb je iemand nodig die dergelijke statistieken ook daadwerkelijk begrijpt en weet hoe je deze moet interpreteren.

Voorspellende analyses kunnen je helpen het toekomstige gedrag van je doelgroep te identificeren, patronen in de media te detecteren en uiteindelijk suggesties te geven hoe je op deze patronen kunt reageren. Goede data is zinloos als je het niet kunt gebruiken.

Social listening is van cruciaal belang voor een merk

De kracht van het interpreteren van gegevens en analyses helpt je te begrijpen of jouw boodschap resoneert bij je doelgroep. “Zie social bijvoorbeeld als een signaal”, aldus Jay Webster van Cision. “Dat signaal bestrijkt het grootste deel van de planeet. Dus wat doe je met zo’n krachtig signaal?” Social listening is niet langer kijken naar het versterken van je verhaal, het is eigenlijk kijken naar hoe gesprekken op social media het nieuws aansturen. 

Denk verder dan je merk om je doelgroep echt te begrijpen

“Om je doelgroep echt te begrijpen, moet je ze vanuit een meer holistische kijk benaderen”, aldus Michelle Vangel van Brandwatch. “Dit gaat verder dan alleen demografie.” Of het nu medewerkers, klanten, prospects, of de media zijn, je moet begrijpen wat al deze verschillende belanghebbenden van je merk vinden, maar ook wat zij denken buiten jouw merk om. Wie zijn ze, waar geven ze om, welke waarden zijn voor hen belangrijk? Dit is wat je doelgroep naar je toe drijft.

Trendspotting: je nieuwe beste vriend

Als merk is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en jezelf snel aan te passen aan nieuws en veranderingen binnen en buiten de organisatie. Dit gaat verder dan crisiscommunicatie. Het geeft je als organisatie de mogelijkheid om het nieuws voor te blijven en te handelen op een manier die jouw merk ten goede komt en in een ander licht stelt. 

Het vermogen om vroegtijdig te anticiperen op veranderingen en nieuws, geeft je dus de regie en maakt het eenvoudiger om je merk te verbinden aan je doelgroep. 

Wil je ontdekken wat de nieuwste en beste PR-analysetools voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kom vandaag nog in contact met een Cision-expert!

Over Geneviève Muya

Marketing voor Cision Benelux