apr. 16, 2021 / in Best Practice / by Geneviève Muya

Als je een interessant nieuwsfeitje wilt delen, kun je dit de wereld in brengen via een persbericht. Een bericht in deze vorm trekt vaak de aandacht en kan voordelig zijn voor jouw bedrijf, aangezien publiciteit de omzet kan verhogen.

Echter, je kunt niet zomaar alles in een persbericht plaatsen. Het bericht moet nieuws bevatten dat voor de journalist en diens bereik relevant is. Daarnaast wil je de content van jouw bericht wellicht niet beperken tot Nederland. Als je ook buitenlandse media benaderen wilt, komen er nog extra zaken bij kijken.

Kom er via de volgende stappen achter hoe je effectief buitenlandse media benaderen kunt met behulp van een persbericht.

Stap 1: Persbericht Schrijven

Een persbericht schrijven, is een goede manier om publiciteit te verkrijgen, mits dit op de goede manier gebeurt. Door middel van een aantal tips kun je de juiste aanpak toepassen.

Deel relevant en interessant nieuws

Allereerst kun je alleen de aandacht trekken van de pers als je iets interessants te melden hebt. Een commercieel persbericht met de aankondiging van een innovatief product werkt dus minder goed.

De nieuwswaarde van een bericht is hoger naarmate het over grote aantallen gaat (mensen of bedragen), flinke impact heeft en naarmate het dichterbij is (afstand). Grof gezegd hebben berichten met de volgende ingrediënten een hogere nieuwswaarde: exclusiviteit, onverwachtheid, emotionaliteit, nabijheid of betrokkenheid, maatschappelijk belang, actualiteit en timing.

Als (liefst meerdere van) deze ingrediënten in jouw persbericht voorkomen, is de kans groter dat je bericht wordt overgenomen door journalisten en redacties en je zo snel een groot publiek bereikt.

Maak het persoonlijk

In een persbericht is het ook belangrijk een persoonlijke toon aan te houden, waardoor het relevanter wordt voor nieuwssites. Laat directie, managementleden of partners iets persoonlijks zeggen in de vorm van een quote. 

Een andere manier om een bericht persoonlijker te maken, is door elementen die voor een bepaald vakgebied of een bepaalde regio relevant zijn, te highlighten. Hier kun je in de titel al mee spelen.

Biedt ook beeld- en geluidsmateriaal aan

Uit onderzoek is gebleken dat beeld en geluid een bericht goed ondersteunen en verduidelijken. Is het mogelijk een video te maken van het nieuws, of kun je rechtenvrij beeldmateriaal meesturen, dan is dat altijd aan te raden.

Stap 2: Buitenlandse Media Selectie

Als je persbericht klaar is, is het zaak om de juiste websites en online kanalen te benaderen die jouw bericht kunnen delen met hun lezers, kijkers en gebruikers. Hierbij is het allereerst belangrijk de juiste doelgroep voor jouw bericht vast te stellen. Als je je focust op jongeren gebruik je andere middelen dan wanneer oudere mensen jouw doelgroep vormen.

Je kunt uiteraard zelf een perslijst samenstellen, waarbij je vanuit jouw doelgroep toewerkt naar een lijst van interessante sites en andere media. Echter, je kunt ook een perslijst laten samenstellen. Een tussenpersoon gaat dan voor jou op zoek naar de beste buitenlandse contactpersonen en persagentschappen.

Zo’n partij kan ook vertalingen toevoegen en maakt een pakket op maat. Een ander voordeel is dat journalisten op deze manier in hun eigen taal worden aangesproken op hun specifieke vakgebied. Je kunt ervoor kiezen om je originele bericht professioneel te laten vertalen, of je laat een native speaker het bericht opstellen.

Deel in een grote perslijst

Als je een goed persbericht hebt, is het noodzaak deze aan te bieden bij zoveel mogelijk relevante media en (web)redacties. Dit vereist contactgegevens van journalisten en adressenlijsten die je van tevoren gereed moet hebben. Er zijn diensten die dit voor jou kunnen doen, wat tijd scheelt en de kans op slagen vergroot.

Deel via relevante blogs en websites

Naast nieuwssites zijn er tegenwoordig ook veel invloedrijke blogs en personen (influencers) die je kunt inzetten om een grotere massa te bereiken. Je moet hierbij echt alleen blogs en sites selecteren die relevant zijn voor en aansluiten op jouw onderwerp en doelgroep. Dit selectieproces kost dan ook wat meer tijd.

Stap 3: Persbericht Versturen

De derde stap om buitenlandse media te benaderen, is het persbericht daadwerkelijk versturen. Je kunt niet zomaar alles verspreiden en hier zijn drie legale manieren voor.

  • Ten eerste kun je een bestand met e-mailadressen kopen, wat ongeveer €0,20 tot €1 kost per contactpersoon.
  • Daarnaast kun je officiële persbericht websites gebruiken, waarbij bloggers, journalisten en redacties staan ingeschreven.
  • Tot slot is een persbericht gratis te verspreiden, wat bij kleine persbericht websites kan. Echter, deze websites trekken wel minder bezoekers en serieuze journalisten en redacties zijn er niet bij aangesloten.

Het gratis verspreiden van persberichten is dus wel gebonden aan een groot nadeel en het plaatsen van je bericht via een officiële website voor persberichten is dan een betere investering.

Cision heeft een grote, internationale database waar actuele journalisten op zijn aangesloten. Via deze database verspreiden we persberichten naar vakmedia en landelijke of lokale buitenlandse media. Zo komt jouw bericht doelgericht bij de juiste doelgroep aan.

Vraag hier een vrijblijvende demo aan

Stap 4: Bericht Opvolgen

Het versturen van slechts één bericht zorgt vaak niet gelijk voor het beoogde resultaat. Journalisten zijn net mensen en zij moeten herinnerd worden aan jouw bijdrage. Dit doe je door je bericht op te volgen. Dit is ten eerste belangrijk voor linkbuilding. Als jouw persbericht wordt gepubliceerd door een andere website en er zit een link naar jouw bedrijf bij, krijg je meer backlinks vanaf een website met hoge autoriteit.

Door meer links en vermeldingen van jouw bedrijfsnaam (brand mentions) op andere websites, verhoog je de reputatie van je bedrijf. Dit moeten natuurlijk wel positieve beoordelingen zijn.

Een belangrijk voorbeeld om een persbericht op te volgen, is door sociale media te gebruiken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld jouw persbericht hergebruiken op je website, LinkedIn, Facebook en andere online kanalen. Ook deze vermeldingen op sociale media dragen bij aan jouw positie in Google.

Veel opties zijn hierbij gratis en diverse websites kunnen je helpen in dit proces. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen dit proces uit te besteden, waardoor je zeker weet dat jouw berichten de juiste doelgroep bereiken. Ook zorgt dit voor meer zekerheid wat betreft positieve beoordelingen in zoekmachines zoals Google.

Conclusie

Het verspreiden van internationale persberichten hoeft dus niet moeilijk te zijn, als je maar de juiste media benadert met interessante content en geschikte vervolgberichten.

Buitenlandse media benaderen met behulp van Cision, helpt je jouw persbericht effectief te verspreiden onder de doelgroep die voor jou relevant is.

Meer over:

Vraag hier een vrijblijvende demo aan

Over Geneviève Muya

Marketing voor Cision Benelux