feb. 15, 2023 / in Artikelen

Ken je dit gevoel? Je staart al heel lang naar een knipperende muis op een leeg scherm en voelt je niet in staat om woorden te typen. Je moet een nieuw blogartikel of persbericht schrijven. Het kan ontmoedigend zijn om aan die nieuwe taak te beginnen. In sommige gevallen kun je geheel blokkeren en dat noemen we een writer’s block.

In dit artikel gaan we in op de oorzaken van een writer’s block maar vooral op hoe je deze overwint zodat je weer kunt schrijven!

Oorzaken van writer's block

Het is belangrijk te begrijpen wat een writer's block kan veroorzaken. Als je de veel voorkomende oorzaken herkent, ben je beter in staat de gevreesde mentale impasse te voorkomen.

Hoewel er veel dingen zijn die een rol kunnen spelen bij een writer's block, zijn dit enkele van de meest voorkomende:

Perfectionisme

De behoefte aan perfectie veroorzaakt soms angst. Het kan ook leiden tot frustratie over het schrijfproces, waardoor je de drang voelt om dan maar op te geven.

Angst

Of het nu gaat om angst voor kritiek, afwijzing of het indrukken van de publiceerknop waardoor je woorden voor iedereen zichtbaar worden. Angst kan een grote factor zijn bij het veroorzaken van een writer's block.

Uitputting

Als je fysiek of mentaal je grens hebt bereikt, kan schrijven aanvoelen als een onmogelijke taak.

Afleidingen

Een lawaaierig kantoor, meldingen op social media en de 24/7 nieuwscyclus zijn allemaal zaken die je kunnen afleiden van de taak die je moet uitvoeren.

Uitstelgedrag

Het steeds maar weer uitstellen van je schrijfwerk kan tot problemen leiden. Je kunt het uiteindelijk voor onbepaalde tijd uitstellen of op het laatste moment iets in elkaar flansen. En dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Gebrek aan motivatie

Als er geen plan, deadline of beloning is voor het afmaken, is het lastiger om gemotiveerd te blijven voor het schrijven. En beginnen kan dan een grote hindernis worden.

9 tips om te beginnen met schrijven

De weg terug naar het schrijven is waarschijnlijk voor iedereen anders. Het hangt af van wat voor jou en je proces het beste werkt.

Enkele van de meest gebruikte manieren om een writer's block tegen te gaan zijn gelukkig ook de eenvoudigste.

1) Neem een pauze

Verwar dit niet met uitstelgedrag. Als je voelt dat je hersenen in een overdrive raken, gun jezelf dan een pauze en wat tijd om te resetten. Ga een stukje wandelen om je bloedsomloop te stimuleren en een frisse neus te halen. Als je tot laat in de nacht doorwerkt, overweeg dan om 's ochtends een nieuwe start te maken. Als je veel onderzoek hebt gedaan, probeer dan eens iets anders te lezen. Het kan zomaaf zijn dat je daardoor een nieuw idee/inzicht krijgt.

2) Elimineer afleiding

Als je voelt dat je vast zit, is het heel verleidelijk om wat afleiding te zoeken. Zet dan ook even social media en andere app-notificaties uit om de verleiding weg te nemen. Zet de TV of radio uit. Productiviteitstools zoals Freedom en RescueTime kunnen je helpen om bij de les te blijven.

3) Schrijf een schets of kapstok

Klein beginnen door het omhulsel van je verhaal te maken kan een geweldig startpunt zijn. Het beantwoorden van de 5 W's kan je helpen uit te vinden wat voor soort verhaal je wilt schrijven.

4) Word creatief

Schrijfopdrachten en oefeningen kunnen je creatieve sappen weer doen stromen. Maak bijvoorbeeld een lijst van sleutelwoorden en zinnen die je in je verhaal wilt opnemen. Of overweeg de gerelateerde zoekvelden in Google of ChatGPT te gebruiken om nog meer ideeën en onderwerpen te vinden.

5) Luister naar muziek

Muziek kan een goede manier zijn om luidruchtige afleiding te onderdrukken in een luide omgeving, zoals een druk kantoor. Maar wees voorzichtig. Verschillende soorten muziek kunnen ook weer verschillende effecten hebben op je productiviteit. Kies dus welk type het beste werkt voor jou.

Probeer klassieke muziek voor als je je moet concentreren. Of test eens muziek voor videospelletjes, omdat die gemaakt is met het specifieke doel om je betrokken en geconcentreerd te houden zonder af te leiden.

6) Stel haalbare deadlines

Het kan soms overweldigend zijn om een heel project af te moeten maken. Het stellen van kleinere deadlines – bijvoorbeeld het schrijven van een paar koppen of een enkele alinea – kan dan helpen om het overzichtelijker te maken.

7) Wissel het af

Hoewel het instellen van een routine of het maken van een overzicht veel schrijvers helpt, hebben anderen er misschien meer baat bij om de dingen af te wisselen. Hou je van een strakke routine? Dan kan het schrijven op andere tijden of op andere plaatsen je helpen om de creativiteit weer te laten stromen.

8) Redigeer later

Als je perfectionisme er toch insluipt, is het verleidelijk om elke fout te herstellen zodra je die opmerkt. Maar het is beter om redigeerwerk tijdens je eerste ontwerp te vermijden. Het haalt je uit je creatieve schrijfflow en brengt je verder weg van de inhoud. Concentreer je liever op het opschrijven van ideeën. Er is later genoeg ruimte voor correctierondes.

9) SCHRIJF

Heb je gehoord dat de eenvoudigste oplossing meestal het antwoord is? Je moet er op een gegeven moment aan geloven en aan de slag gaan, dus begin gewoon! En vertrouw erop dat je uiteindelijk wel in een ritme komt.

Een writer's block overwinnen

Heb je de woorden gevonden en ze op papier gezet? Neem dan de tijd om je proces te evalueren. Wat gebeurde er toen je vastliep? Wat hielp je om eroverheen te komen en weer te gaan schrijven?

Ieders schrijfproces is anders, dus wees niet bang om aanpassingen te doen en de routine te vinden die voor jou werkt. Kijk eens met een frisse blik naar je schrijfwerk en routines, treed eens buiten je comfortzone en probeer eens wat nieuws uit.

Inzicht in de oorzaken en oplossingen voor jouw persoonlijke writer's block kunnen je helpen om het in de toekomst te voorkomen.

Meer weten over (persberichten) schrijven?

Hulp nodig om deze lessen in de praktijk te brengen? Van het versturen van persberichten die resultaat opleveren tot het meten en bewijzen van de impact van PR. Cision kan je hierbij van dienst zijn.