nov. 15, 2022 / in Artikelen / by Geneviève Muya

Recentelijk (2022) rolde Google een Accessibility update uit. Deze update heeft tot gevolg dat websites en content die toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of andere handicap, hoger gewaardeerd worden in de zoekresultaten. Dit alles om de content inclusiever te maken.

Daarom is het van belang ook voor je site en blogartikelen rekening te houden met toegankelijkheidseisen. Gelukkig zijn er een aantal best practices op het gebied van toegankelijkheid. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste pijlers uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

1. Waarneembaarheid

Gebruikers moeten inhoud of elementen op een pagina kunnen herkennen via hun zintuigen. Dat kan visueel of via geluid of aanraking zijn. Een rommelige navigatie, ontbrekende alt-teksten voor afbeeldingen en een gebrek aan contrasterende kleuren zorgen op dit gebied voor problemen.

2. Bedienbaarheid

Gebruikers moeten knoppen, bedieningselementen en navigatie kunnen gebruiken met hulpmiddelen als spraakherkenning en schermlezers.

Alle acties moeten beschikbaar zijn via het toetsenbord. Ook moet je gebruikers voldoende tijd geven om de inhoud te lezen en te gebruiken. Automatisch voortschrijdende diavoorstellingen of automatisch afspelende video’s voldoen hier bijvoorbeeld niet aan.

3. Begrijpelijkheid

Bezoekers moeten de inhoud van je site en content kunnen begrijpen. Als je teveel jargon of acroniemen gebruikt, kan dit gebruikers belemmeren om jouw content te begrijpen.

4. Robuustheid

De inhoud van je site moet toegankelijk zijn via verschillende methodes die beschikbaar zijn voor lezers, waaronder verschillende browsers, schermlezers, vergrotingssoftware, enz.

Hoewel het dus relatief makkelijk is om toegankelijkheidseisen over het hoofd te zien die tot negatieve resultaten kunnen leiden, is er ook goed nieuws. Er zijn namelijk enkele snelle en relatief eenvoudige manieren om je site hiervoor te optimaliseren. We geven je 6 tips.

6 Tips om de toegankelijkheid van je site te verbeteren

Hier zijn enkele manieren om de toegankelijkheid van je site of blog te verbeteren, zodat iedereen van jouw content kan genieten.

1. Maak afbeeldingen toegankelijk

Afbeeldingen opnemen in je blogartikelen is een geweldige manier om de tekst op te breken, extra context te bieden en gegevens in een uniek formaat te presenteren. Maar niet iedereen kan de afbeeldingen op je pagina’s zien. Dat is waar alternatieve tekst (alt-tekst) om de hoek komt kijken.

Alt-tekst is een schriftelijke beschrijving van een afbeelding. Schermlezers lezen deze beschrijving voor slechtziende en blinde bezoekers van je site op. Dit helpt hen om te begrijpen wat er op de foto staat. Het over het hoofd zien van alt-teksten voor je afbeeldingen is een grote no-no als het gaat om toegankelijkheid. En het heeft een negatief effect op je SEO. 

Probeer de alt-tekst kort maar gedetailleerd te houden - beschrijf wat er in de afbeelding staat. Als een afbeelding tekst bevat, neem die dan ook op in je alt-tekst. Het is ook een goed idee om drukke achtergronden of knipperende beelden te vermijden die mogelijk epileptische aanvallen of migraine uitlokken.

De alt-tekst voor de onderstaande foto kan bijvoorbeeld luiden: "Hond die naar de tv kijkt".

2. Denk goed na over video's

Stel video's niet in om automatisch af te spelen. Als ze automatisch starten, speelt de audio van de video tegelijk met een schermlezer af. Hierdoor is het voor bezoekers moeilijk om de inhoud te begrijpen.

Zorg ook voor bijschriften of een transcriptie bij elke video die op de pagina is ingesloten.

3. Maak links duidelijk

Ankertekst (de tekst die je gebruikt voor een hyperlink) moet beschrijvend zijn en lezers een duidelijk idee geven van waar de link hen naartoe leidt. Vermijd linkteksten als ‘klik hier’ die vaag en onhandig zijn voor mensen die een schermlezer gebruiken. Duidelijke bewoordingen als ‘schrijf je hier in voor de nieuwsbrief’ of ‘lees het recept’ zijn toegankelijker.

4. Vergeet het lettertype niet

Kleurenblindheid, staar en afnemend zicht, hebben allemaal invloed op hoe goed iemand de inhoud op de pagina kan zien.

  • Houd rekening met visuele beperkingen en zorg ervoor dat de tekst op de pagina groot genoeg is om gemakkelijk te lezen (minstens 16 pt) en een hoog contrast heeft met de achtergrondkleur.

  • Gebruik een kleurcontrastcontrole om te bepalen of je aanpassingen moet doen. Streef naar een verhouding van 4,5:1.

  • Het is ook een goed idee om hoofdletters zo veel mogelijk te vermijden, omdat ze moeilijk te lezen zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het voelt alsof je tegen de lezer schreeuwt.

5. Ontwerp een gemakkelijk te navigeren paginastructuur

Maak de pagina gemakkelijk te scannen en te verteren door kortere zinnen en paragrafen te schrijven. Ook kun je sectiekoppen en citaten opnemen.

Wat de koppen betreft, er mag slechts één H1-titel op de pagina staan. Daaronder moeten de subtitel tags aflopend zijn in volgorde (H1, H2, H3, enz.). Deze helpen een lezer de paginastructuur te bepalen en gemakkelijk de informatie te vinden die hij nodig heeft als hij sneltoetsen gebruikt voor paginanavigatie.

Vergeet de witruimte niet, witruimte geeft lucht en rust in een pagina. Plaats elementen uit elkaar en optimaliseer regelhoogtes, marges, enz. om de pagina niet te vol te maken.

6. Schrijf duidelijke inhoud

Vermijd jargon zoveel mogelijk om ervoor te zorgen dat je content begrijpelijk is voor een zo groot mogelijk publiek. Als je afkortingen of acroniemen gebruikt, leg deze dan uit. Schermlezers spreken deze onderdelen gemakkelijk verkeerd uit.

Test de toegankelijkheid van je site

Zodra je een aantal van deze wijzigingen hebt doorgevoerd om je blog toegankelijker te maken, is het belangrijk om tests uit te voeren om ervoor te zorgen dat je alle problemen hebt aangepakt.

Hier zijn een paar manieren om het toegankelijkheidsniveau van je site te bepalen.

  • Gebruik een tool zoals https://wave.webaim.org/ (het werkt zolang je site openbaar is). Voer gewoon de URL van je site in en je krijgt een nuttige analyse van de toegankelijkheidsproblemen van jouw blog. Wij gebruikten het voor de site Beyond Bylines en konden verschillende toegankelijkheidsproblemen identificeren en aanpakken.

  • Bekijk het op een mobiel apparaat en met verschillende browsers om significante verschillen te ontdekken. Het blog moet gemakkelijk te navigeren en te bekijken zijn op alle browsers en apparaten.

Conclusie

Door de toegankelijkheid van je website te verbeteren, zorg je ervoor dat een zo groot mogelijk publiek zich jouw inhoud eigen kan maken en deel kan uitmaken van de gemeenschap.

Meer weten?

Hulp nodig om deze lessen in de praktijk te brengen? Van het versturen van persberichten die resultaat opleveren tot het meten en bewijzen van de impact van PR, Cision kan je overal bij van dienst zijn.

 

Over Geneviève Muya

Marketing voor Cision Benelux